מחלת מקצוע ותורת המיקרוטראומה

סובל מנכות עקב פגיעה בעבודה? ייתכן ומגיע לך פיצוי מביטוח לאומי. לשם כך עליך לבדוק האם פגיעתך עונה על ההגדרה של מחלת מקצוע או מיקרוטראומה. ניתן לקבל ראשית כל, תשלום הקרוי דמי פגיעה עבור מספר חודשיפ ואם נותרה לעובד נכות מן הפגיעה, לאחר פרק זמן זה, תוגש תביעה לגמלת נכות מעבודה.

פגיעה בעבודה

מדי שנה עובדים רבים סובלים מפגיעות פיזיות שונות, במסגרת עבודתם. הפגיעה יכולה לנבוע למשל, מחשיפה לרעש חזק, לחומרים רעילים, מהרמת משאות כבדים וכיו"ב. כאשר זו גורמת לאובדן כושר עבודה, רשאי העובד לפנות אל המוסד לביטוח לאומי, בתביעה לדמי פגיעה, המשולמת לתקופה מקסימאלית של 3 חודשים. אם לאחר פרק זמן זה, נותרה נכות מן הפגיעה בעבודה, ניתן להגיש תביעה לקבלת גמלת נכות מעבודה. במסגרתה, יוזמן העובד לועדה רפואית, אשר תקבע, בהתבסס על מסמכים רפואיים ובדיקה גופנית, מהם אחוזי הנכות שנגרמו בשל הפגיעה. אלו יקבעו מה יהיה גובה ומשך הקצבה אותה יקבל העובד.

ביטוח לאומי מגדיר פגיעה בעבודה כתאונת עבודה או מחלת מקצוע. בנוסף לכך, ניתן לקבל פיצוי גם במקרה של מיקרוטראומה. על כן, על מנת שהעובד יהיה זכאי לפיצוי, עליו קודם כל לעמוד בנטל ההוכחה כי פגיעתו שייכת לאחת משלושת ההגדרות הללו. מאמר זה עוסק במחלת מקצוע ומיקרוטראומה, מהן ובאלו תנאים יוכל נפגע מעבודה, לקבל פיצוי מביטוח לאומי, בגינן.

מחלת מקצוע

למרבה הצער, לא פעם, עובד לוקה במחלה, בשל תנאי עבודתו וזו יכולה לגרום לאובדן כושר עבודה. לעיתים מדובר במצב זמני ולעיתים, מדובר באובדן כושר עבודה לצמיתות, אם חלקי ואם מלא.

האם כל מחלה אשר נגרמה בשל תנאי העבודה, תוכר במחלת מקצוע? עובדים רבים מופתעים ובצדק, לגלות כי התשובה היא לא. המוסד לביטוח לאומי קבע רשימה סגורה של מחלות אשר הן והן בלבד יוכרו כמחלת מקצוע, אשר תזכה את העובד בגמלת נכות מעבודה.

מדובר בין היתר במחלות עור ובהרעלות, אשר נגרמות כתוצאה מחשיפה לחומרים מזיקים ורעילים למשל בקרב עובדי מפעלים ומעבדות. דוגמא נוספת למחלת מקצוע היא פגיעה בשמיעה, הבאה לידי ביטוי בירידה בשמיעה ו/או בטנטון. אלו מתרחשים אצל עובדים אשר סביבת העבודה שלהם רועשת מאוד כגון רתכים ועובדי דפוס. קבלת התביעה של מחלת מקצוע על ידי ביטוח לאומי, דורשת מן העובד להוכיח את הקשר הסיבתי שבין המחלה בה לקה, לבין תנאי עבודתו, כך שזו לא הייתה מתרחשת לולא תנאי העבודה ואין גורם אחר האחראי לפגיעתו של העובד.

מיקרוטראומה

אירוע תאונתי או מחלת מקצוע, הם מצבים בהם יכול העובד להצביע על גורם אחד נקודתי לפגיעתו. אולם במקרים רבים, הפגיעה בעבודה הנה תוצאה של פגיעות קטנות ומתמשכות, אשר רק לאחר פרק זמן מסוים, לעיתים שנים ארוכות של עבודה, הובילו לנזק של ממש, אשר גורם לאובדן כושר עבודה. מצב זה קרוי מיקרוטראומה ותורה זו הנה יציר הפסיקה, אשר ביקשה למצוא פתרון עבור נפגעי עבודה, אשר פגיעתם אינה עונה להגדרה של תאונת עבודה או מחלת מקצוע. אחת הדוגמאות למיקרוטראומה היא תסמונת התעלה הקרפלית, דלקת של הגידים בידיים, אשר נגרמת מעבודה הדורשת ביצוע פעולות חוזרות ונשנות של פרק כף היד, למשל עבודות הקלדה, השחזה, שיוף וכיו"ב.

דוגמא נוספת היא פגיעה בגב, אשר נגרמת בשל יישור וכיפוץ חוזר, למשל אצל מובילים, או קפיצות חוזרות ונשנות, למשל אצל נהגי אוטובוס.

הכרה במיקרוטראומה דורשת הוכחה כי העובד ביצע תנועות חוזרות ונשנות, זהות במהותן, המפעילות מקום מוגדר בגוף והישנותן של אלו היא כזו אשר יכלה לגרום לנזק מצטבר, קרי לגפיעה לה טוען העובד. למותר לציין כי גם כאן, יש צורך להוכיח את הקשר הסיבתי שבין הנזק לעבודה ולשלול מצב שבו הנזק הנו תוצאה של אירוע או נסיבות אחרות.

נתקלתם בבעיה? אנחנו פה כדי לסייע לכם באופן מקצועי ויעיל.

לשיחת הכוונה וייעוץ ללא עלות השאירו פרטים
דילוג לתוכן