דיני התעבורה מחייבים כי לכל נהג יהיה רישיון נהיגה בתוקף. נהיגה ללא רישיון מתרחשת בכמה מקרים אשר בתוכם ישנן חלוקות נוספות. העיקרית היא נהיגה מבלי שהוצא רישיון כלל, נהיגה עם רישיון לא מתאים, אי חידוש רישיון הנהיגה כפי שנדרש מעת לעת ונהיגה בפסילה. בכל המקרים הללו מדובר בעבירת תעבורה, אך קיים הבדל ניכר בחומרת הענישה, כפי שנסביר להלן.
נהיגה מבלי שהוצא רישיון כלל / נהיגה עם רישיון לא מתאים לסוג הכלי.
עבירה זו המכונה נהיגה ע"י בלתי מורשה או בלתי מורשה לסוג הינה אחת העבירות החמורות בפקודת התעבורה אשר לצידה רכיב ענישה מסוג מאסר בפועל. מדובר במקרה בו אדם מבצע נהיגה מבלי שהוציא רישיון כלל ולכן הענישה לצד עבירה זו מאוד חמורה. בנוסף, ישנם מקרים בהם אדם נוהג כאשר אינו מחזיק ברישיון מתאים לסוג הכלי בו נתפס נוהג.
רישיון הנהיגה נפסל
ישנן סיטואציות שונות בהן רישיונו של נהג נפסל לתקופה מסוימת. כך, מי שהורשע בעבירת תעבורה וזהו העונש אשר נגזר עליו על ידי בית המשפט, או במסגרת הסדר טיעון. ישנם נהגים המקבלים הודעה על פסילת רישיון, משום שנצברו לחובתם 36 נקודות תעבורה והסנקציה במצב שכזה היא שלילה למשך שלושה חודשים. כמו כן, במקרים מסוימים, נתונה למשטרה סמכות לשלול רישיון של נהג במסגרת פסילה מנהלית. עוד נזכיר, כי פסילת רישיון נהיגה יכולה לנבוע גם מהמלצת המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, אשר קבע כי בשל מצב רפואי למשל, יש לשלול את רישיונו של הנהג לזמן מה. נהיגה ללא רישיון בכל אחד מן המקרים שלעיל, מהווה עבירה בשם נהיגה בפסילה והיא נחשבת לאחת העבירות החמורות ביותר בתחום דיני התעבורה.
נהיגה בפסילה
ברור מאליו כי ללא רישיון נהיגה איכות החיים נפגעת באופן משמעותי. מצב דברים זה מוביל לא מעט מהנהגים אשר רישיונם נשלל, מכל סיבה שהיא, להמשיך בכל זאת לנהוג. חשוב לדעת, כי אין המדובר בעניין של מה בכך ונהג אשר נתפס נוהג ללא רישיון, מבצע עבירה של נהיגה בפסילה. העבירה מופיעה בסעיף 67 לתקנות התעבורה והעונש בגינה הוא מאסר של עד שלוש שנים, כך שאנו מבינים עד כמה רואה המחוקק בחומרה עבירה זו. יחד עם זאת, יש לציין, כי בעזרת ייצוג משפטי של עורך דין המתמחה בדיני תעבורה, ניתן יהיה במקרים רבים למנוע מאסר בפועל ותחת זאת, יוטל על הנהג מאסר על תנאי. בנוסף או לחילופין, בהתאם לנסיבות, יכול ותוטל עליו שלילת רישיון לתקופה מסוימת.
אי חידוש רישיון
כאמור בפתח הדברים, נהיגה ללא רישיון, יכולה לקרות גם עקב אי חידוש רישיון הנהיגה, המתבצע מדי מספר שנים. להבדיל מנהיגה בזמן שלילה, הנתפסת כעבירה חמורה, כאן מדובר בעבירה יותר טכנית ובהתאמה, הענישה בגינה קלה הרבה יותר. אם חלפו פחות מ6 חודשים מן המועד בו פקע רישיון הנהיגה, הנהג צפוי לקבל קנס כספי של 250 שקלים. אם נהג ללא רישיון בתוקף מעל 6 חודשים, יקבל הנהג הזמנה לדין בבית משפט לתעבורה. לרוב, בגין עבירה זו, יוטל על הנהג עונש של פסילה על תנאי, או פסילה בפועל למשך מספר חודשים. הדבר תלוי במידה רבה בטיב הייצוג המשפטי, במסגרתו עורך הדין יידע להציג טיעונים מתאימים אשר יביאו לעונש המקל ביותר בהתאם לנסיבות העניין. למותר לציין, כי על אף העובדה שמדובר בעבירה קלה, כדאי להימנע ממנה ולדאוג לחידוש רישיון הנהיגה במועד.
נהיגה ללא רישיון: סיכום
כפי שאנו מבינים, ישנם שלושה מקרים עיקריים של נהיגה ללא רישיון. הראשון והחמור ביותר הוא נהיגה מבלי שהוצא רישיון נהיגה מעולם ונהיגה ללא רישיון מתאים לסוג הרכב. בנוסף, ישנה נהיגה בפסילה, אז עולה הנהג על ההגה למרות שרישיונו נשלל, עקב הרשעה בעבירת תעבורה, פסילה מנהלית וכיו"ב. עבירה זו דינה הוא עד שלוש שנות מאסר והיא מחייבת ייצוג משפטי מקצועי של עורך דין לתעבורה כדי להימנע ממאסר בפועל. המקרה השני הוא אי חידוש רישיון הנהיגה. כאן לא מדובר על שלילת הרישיון, אלא על פקיעת תוקפו של הרישיון היות שלא חודש כפי שנדרש לעשות מעת לעת. עבירה זו יכולה להסתכם בקנס כספי, אך גם בענישה של שלילת הרישיון למספר חודשים ולכן, כדאי להימנע ממנה. אם נתפס הנהג כאשר רישיונו אינו בתוקף, רצוי שיפנה לקבלת ייעוץ משפטי על מנת לצמצם את הנזק מהעבירה.